Optredens in het verleden

2024

24 februari 2024 Femmes Majeures onder leiding van Cobien Nieuwpoort zong een aantal Oekraïnse liederen om stil te staan bij 2 jaar oorlog in Oekraïne en om de Oekraïnse vluchtelingen in de stad Groningen een hart onder de riem te steken. Met Ineke Bakker op piano. Net als in 2023 in de A-kerk zongen een aantal bassen en tenoren - Friends - weer mee. Olya Prokhvatilova droeg haar gedicht Fanfare voor. Dit alles in de ijskoude stationshal. Desondanks veel publiek waaronder veel vrouwen en kinderen uit Oekraïne.

2023

Samen met de vrouwenkoren Gemengd Dameskoor en Mrs Johnson zong Femmes Majeures onder leiding van Cobien Nieuwpoort in twee uitverkochte venues de Misa Criolla. Daarbij waren Hannah Tommasini en Judith Oosterhoff de solisten en Los Criollos uit Amsterdam het begeleidende ensemble.

In het voorprogramma presenteerden zich de drie koren met eigen repertoire. Zo ook Grupo Los Criollos.

2023

Op 24 februari 2023 zong Femmes Majeures in het Der Aa-theater om steun te betuigen aan de Oekraïnse bevolking die op die dag een jaar in oorlog waren tegen Rusland. Andere koren die er optraden waren De Volksstem en Caucasica.

2023

Het benefietconcert in de Akerk op 22 januari 2023 was de ook de afsluiting van de tentoonstelling Oekraïne. Het pad naar vrijheid. Oleg Lysenko, de Oekraïense bayanspeler, speelde het vijfdelige stuk Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel van de Oekraïense componist Victor Vlasov. De compositie is gebaseerd op het boek De Goelag Archipel van Alexander Solzjenitsyn. Daarna zong Femmes Majeures & Friends twee Oekraïense liederen, Lelechenky en Gebed voor Oekraïne en het Italiaanse strijdlied voor vrijheid Bella Ciao.

De stoelen die in het koor van de Akerk waren neergezet waren allemaal bezet en ook op de balkons was publiek. Er is een bedrag 6319 euro opgehaald bestemd voor een (tweede) ambulance voor Oekraïne.

2021

Op zondag 7 november 2021, zong Femmes Majeures tijdens de Kristallnacht-herdenking in de synagoge in de Folkingestraat, Groningen, liederen van Ilse Weber. De Joods-Tsjechische Ilse Weber (1903-1944) schreef kinderboeken en maakte radioprogramma's. De in hun soberheid indrukwekkende liederen, schreef Ilse Weber in het getto Theresiënstadt in Tsjechië. Zij benoemde haar gevoelens en reflecteerde op haar gevangenschap in een mengeling van beklag over het gemis aan huis en verlies van burgerschap en hoop op en verlangen naar een mooie toekomst.

2021

Op vrijdag 24 september 2021 zong Vrouwenkoor Femmes Majeures A Flower remembered van John Rutter, in het kader van het Stolpersteine project in de Schilderswijk in Groningen. Op deze middag werd het monument onthuld dat is opgericht om de namen van de acht slachtoffers  van het vergissingsbombardement van 26 september 1941 niet te vergeten. Het was een indrukwekkende bijeenkomst in het bijzijn van de nabestaanden en met verhalen van nabestaanden over hun familieleden die zo tragisch aan hun einde kwamen. Voor de videoregistratie zie:  https://www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl/

2020

Flyer optreden 8 maart 2020 Synagoge

Vrouwenkoor Femmes Majeures gaf op zondag 8 maart 2020 in het kader van 75 jaar bevrijding een programma in woord, beeld en klank met muziek uit tijden van onderdrukking en bevrijding. Er werden onder andere liederen gezongen van Ilse Weber, zij was verpleegster in Theresienstadt, waar ze, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden achter de façade, gedichten schreef en liederen componeerde welke troost boden aan de kinderen die ze verpleegde en aan haarzelf.

Ilse Weber heeft de oorlog niet overleefd, maar de liederen zijn door haar man teruggevonden en bewaard gebleven. We luisterden naar de inspirerende teksten van mensen in wiens leven muziek een grote rol speelde en speelt in tijden van onderdrukking en ontmenselijking.

Met medewerking van Kinderkoor Kielzog uit Hoogezand onder leiding van Wim van de Laar, Stichting Inlia, pianist Cangyang Park en gids Paulien Ex. Samen met bewoners van Stichting Inlia die in Nederland een veilig heenkomen zoeken, zongen we tot slot een lied over vrede en hoop.

Op 6 oktober 2019 zong Femmes Majeures in de Jacobikerk in Uithuizen in het programma 'Muzikale Fietsroute Hoogeland'.

Op de preekstoel van de Jacobikerk zijn op de hoeken vijf gebeeldhouwde vrouwenfiguren gebeeldhouwd. Het zijn de zinnebeelden van vijf deugden: Voorzichtigheid, Gerechtigheid, Liefde, Hoop, Geloof en Standvastigheid. Hierdoor geïnspireerd stelden wij ons programma samen.

Viva La Musica · Wiegala · In Flanders Fields · The Turtle Dove · Hope is the thing with feathers · Stone Circles · Hamisha Asar · Songbird · Wiegenlied · In this heart · Denn alles wird gut

Ilze Arne . Ilse Weber .  John Mccrae/Roger Emerson . Ruth Elaine Schram . Emily Dickinson/Susan LaBarr . Anne Lister . Flory Jagoda/Nick Page . Sara Quarter . Sinéad O’Connor

2019

2018

Op 11 november 2018 trad Femmes Majeures op in het Witte Kerkje in Haren samen met Vocaal Ensemble Blue Monday Singers. De titel van het concert was "Van Du bist die Ruh tot Somewhere only we know". Pianiste was Garyfallia Katsimiga.

 

In 2017 heeft Femmes Majeures een concert gegeven in de Veldspaat, een woon-zorgcentrum in de stad Groningen. Het thema van dit concert was "Hoop". In de hal van de Veldspaat staat een zuil met een couplet van het lied van Ede Staal Wat moakt het oet:

Woar ik geboren bin, woar ik de mensen ken,
dat is mien Grunneger laand, doar aan de woaterkaant
Woar ie de woorden heuren, dij joen gedachten kleuren,
De ziel van elk verhoal,
joen aigen toal.

Hierdoor geïnspireerd hebben we naast muziek uit ons eigen repertoire ook een aantal liederen van Ede Staal gezongen.

2017

2016

Op zondag 26 juni 2016 heeft Femmes Majeures samen met homokoor Zangzaad opgetreden in de concertzaal bij Vrijdag (voorheen conservatorium). Het programma had de titel "Dreams of Compassion". Dat is medeleven met de ander, een gevoel waardoor je dichtbij de ander komt. De muziek gaat over je veilig voelen, over vriendschap en over een hoopvolle, nieuwe toekomst. Naast het bekendere maar onverminderd prachtige Ave Verum en delen uit de Messe Basse van Fauré stonden moderne werken op het programma. In Three Children’s songs van de Poolse componist Witold Lutoslawski worden ervaringen opgeroepen die je als kind zo sterk kunt hebben, zoals de geluiden van de zee die je hoort als je een schelp tegen je oor drukt. Esti Dal-Evening song van Zoltán Kodály is een gebed om veilig de nacht door te komen. You are the new day en Evocation to a friend zijn stukken met een repetitief karakter waarbij de stemmen door elkaar worden geweven. Gevoelens van hoop en zorg wisselen elkaar in het dagelijkse leven af.

In 2015 bestond Femmes Majeures 20 jaar. Dit hebben we gevierd met een jubileumconcert op 25 april in de Helperkerk in Helpman, Groningen samen met 3 andere koren. Studenten van de Faculteit Letterkunde van de Rijksiniversiteit hebben een workshop gegeven waarbij elke koor een eigen lied kon uitkiezen. De studenten brachten bij elk lied verdieping aan in de taal en de betekenis van dat lied. Daarna konden 2 workshops gevolgd worden: "Improviseren kun je leren" en "Zangtechniek in notedop". Het eind van de middag werd een concert gegeven, waarbij elk koor 3 liederen uit eigen repertoire zong. We sloten af met het gezamenlijk zingen van Gabriella's song uit de film As it is in heaven. Een zeer geslaagde dag.

Het jubileumconcert  "Mujeres Grandes" vond plaats op 25 oktober 2015 in de Synagoge in Groningen. Samen met de solisten Judith Bouma en Judith Oosterhoff  en het ensemble Caminante werd de Misa Criolla van Ariel Ramirez uitgevoerd. Daarvoor enkele spaanse liederen: Criome mi Madre (Francisco Nunez) , Velo que bonito (Alejandro Zuleta), al rurro nino en boleras Sevillanas van Michael Neaum, Gracias a la vida (Violetta Parra), Cancion con Todos (Mercedes Sosa) en Canco a la Verge (Pablo Casals).

 

2015

2014

Op 18 mei 2014 zongen we onder de titel "Femmes Couleures" een aantal liederen en een moderne mis. De mis, Missa Brevis gecomponeerd door Nancy Telfer, stond wederom op het programma. Verder werden uitgevoerd Spring Sketches van Veljo Tormis, enkele door Jürgen Golle getoonzette gedichten van Hildegard Jahn-Reincke, de Cantique van Fauré, Misty van jazz legende Erroll Garner en Fields of Gold van poplegende Sting. Op 11 mei zongen we de mis van Telfer en de Cantique van Fauré tijdens een van de muziekdiensent in de Lutherse kerk.

Vrijdag 7 juni 2013 gaf Femmes Majeures een concert onder de titel "Cantata Mundi" in de Ontmoetingskerk kerk in Zuidlaren en op 9 juni in de Suikerfabriek in Groningen. FM zong o.a. de Cantata Mundi van Karl Jenkins, My love dwelt in a northern land van Edgar Elgar, Songs of the Sea van Aulis Sallinen en Mieli van Liisa Matveinen. De begeleiding -toetsen, viool, fluit en slagwerk- was o.l.v. Hans Kaldeway.

2013

2012

 

Op zondag 22 april 2012 gaf Femmes Majeures onder leiding van haar nieuwe dirigent Cobien Nieuwpoort een concert onder de titel 'Music spread thy voice around'. Het optreden vond plaats in de Martinuskerk in Middelbert. Naast de Missa Brevis van Nancy Telfer stonden onder andere een aantal liederen van Bela Bartok, een lied van David Reznick en een lied van Henk Bading op het repertoire. Muzikale ondersteuning was er door het trio Mon Coeur.

 

 

Zondag 29 mei 2011 nam Femmes Majeures afscheid van Elzemien Brouwer tijdens een concert in het kerkje van Garnwerd. Het thema was dit keer 'water'. Gera van der Hoek en Elzemien Brouwer zongen solo en zij en het koor werden begeleid op orgel en keyboard door Kees Steketee.

 

2011

2010

'Entre Femmes' op 26 september en 3 oktober 2010, respectievelijk in Leegkerk en Peize, was een optreden van Femmes Majeures met vrouwenkoor Femmes Cabales uit Peize, olv Jan Zwerver. Terwijl Femmes Cabales onder andere een ode aan Aretha Franklin brachten, zong Femmes Majeures de Jazz mis en Red Boots van Bob Chilcott. Samen zongen de koren ook een aantal stukken, waaronder For You van Judith Tzuke en Shakespeare 's Slotmonoloog uit 'A midsummer nights' dream' in een arrangement van Elzemien Brouwer.

Op zondag 31 januari 2010 om 15:00 heeft Femmes Majeures opgetreden in Middelbert (Martinuskerk, Middelberterweg 13). Het repertoire had een Japans tintje, met onder andere een mis gecomponeerd door de Japanner Ko Matsushita. We werden begeleid op het orgel door Kees Steketee.

 

Op zondag 28 juni 2009 heeft Femmes Majeures opgetreden in Leegkerk Het repertoire was dit keer Engels georiënteerd, waar songs op de teksten van Shakespeare niet ontbraken. Verder zijn "hymns to the rig Veda" van Gustav Holst gezongen die prachtig werden begeleid op harp door Regina Ederveen.

A Winter's Tale: Op 20 en 21 december heeft Femmes Majeures samen met Focus Vocaal een concert gegeven genaamd A Winter's Tale. Samen met een klein orkest en de twee vrouwenkoren is het Gloria van Vivaldi uitgevoerd. Het andere gezamenlijke stuk is Now the hearts sings van Bob Chilcott. Elk koor heeft daarnaast ook afzonderlijk haar mooiste liederen ten gehore gebracht, zoals enkele hebreeuwse songs en prachtige wiegeliederen. Het laatste concert is feestelijk afgesloten met een winters buffet.

 

2009

2008

Op 6 april 2008 heeft Femmes Majeures opgetreden in Leegkerk met een programma genaamd "Canta con Tapas". We hebben Spaanse, Portugese en Zuidamerikaanse liederen gezongen, waaronder enkele protestsongs tegen de toenmalige junta-regimes. Tot slot kon iedereen genieten van verschillende tapas.

 

Op zondag 24 juni 2007 trad Femmes Majeures op in Huize de Beurs met een programma dat getiteld was: Hokus Pokus, FM betovert. Een programma voor jong en oud. Het omvatte de Jazz-mis van Bob Chilcott en daarnaast een programma van oud-nederlandse kinderliedjes, omgetoverd tot kleine juweeltjes. Er was ook een echte tovenaar aanwezig.

Op 15 juni 2007 deed Femmes Majeures mee aan het korenfestival in het Academiegebouwgeorganiseerd voor het 30-jarig bestaan van de personeelsvereniging "de Brug". Het festival was een groot succes en omvatte verschillende interessante optredens. Het geheel werd georganiseerd door de "Bureaukreten": de zangers van de personeelsvereniging.

 

2007

2006

Het zomerconcert in 2006 vond plaats op zondag 9 juli 2006 in het kerkje van Leegkerk. Op die prachtige zomerdag zongen we behalve de Missa Sponsa Christi van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen ook luchtiger repertoire van o.a. componist Henk Badings en liederen die waarschijnlijk bekend in de oren klonken, maar net even anders waren, zoals De Slijper en Weet je nog wel.

Op 19 december 2006 heeft Femmes Majeures een optreden verzorgd met een kerstachtig tintje, waarin De Roos een centrale rol speelde. Carolien Eijkelboom heeft een kerstverhaal verteld over de kerstroos, en daar tussendoor mooie liederen van ons koor.