Programma 2023-2024

Misa

Najaar 2020: de Misa Criolla van Ariel Ramírez

Liefde, tranen en rode wijn

Van kerk naar kroeg

Ons programma voor 13 en 14 april 2024 is gebaseerd op een keuze van wat Femmes Majeures aan muziek had aangedragen. We kwamen een boektitel tegen van de Groningse muzikant Auke Martin Korthuis, Van psalmen en gezangen naar goddeloze liedjes en vonden het een titel die een goede paraplui was voor de uiteenlopende muziek van onze keuze. Sterker nog, we zijn de samenwerking met hem aangegaan.  Samen met zijn gitaristen en onder de naam Niet te stillen bezingt hij de liefde volgens Hooglied, gebroken harten en zaterdagavond in de kroeg.

Femmes Majeures bezingt de liefde met Hildegard van  Bingen's Karitas Habundat en het anonieme Gregoriaanse lied Shen Xar Venaxi, beide uit de late Middeleeuwen. Ksenitia tou erota, een Griekse traditional,  Liebst du um Schönheit op muziek van Clara Schumann en Red, red rose gaan ook over liefde.

Met de Mass on Ukranian Folk Songs komen we toe aan het volgende onderdeel, de tranen. Deze korte mis, een misa brevis in dit geval zonder het credo, is in 2022 door David Banney gecomponeerd waarbij hij zich baseerde op melodieën uit de volksmuziek. Daarna draagt Olga Prokhvatilova haar gedicht 'Fanfare' voor. De in Nederland werkende Oekraïnse verwoordt in het gedicht haar pijn over de oorlog in Oekraïne. Tranen zijn er ook in het Ierse lied Johnny Has Gone for a Soldier, Wiegala het door Ilse Weber in het concentratiekamp geschreven wiegelied en Dremlen Feygl, eveneens een wiegelied, ontstaan in de Tweede Wereldoorlog in het Joodse ghetto van Vilnius.

Rode wijn en je laven aan drank in de kroeg wordt bezongen in Tourdion en De Wijn.

De Locaties

Dat en nog meer  gaan we 13 april zingen we in de kerk in Engelbert én aansluitend in café De Engelstede dat zich op loopafstand bevindt (5/7 minuten) en op 14 april zingen we in de kerk van Niehove en aansluitend in café Eisseshof, gelegen tegenover de kerk.

Adressen:

Kerk Engelbert, Engelberterweg 39, 9723 EJ Groningen; De Engelstede, Woldjerspoorweg 5, 9723 ER Groningen

Kerk Niehove, Kerkstraat 1, 9884 PC Niehove; De Eisseshof, Kerkstraat 4, 9884 PC Niehove

Engelbert met de bus: Qbuzz Q-link bus 5